Hva er SEO - Gratis 2024-guide

Oppdag fordelene med SEO og forstå hvorfor det er avgjørende for nettstedet ditt! "Hva er SEO-guiden" er oppdatert for 2024.

Scroll til kapittel:

Skrevet av August Linnerud Fredø
Consultant

Sist oppdatert: Februar 2024

Det digitale landskapet utvikler seg i høy hastighet. Derfor har det å mestre søkemotoroptimalisering, eller SEO, blitt helt sentralt for bedrifter og enkeltpersoner som vil markere seg på nett. Gjennom denne artikkelen ønsker vi å gi deg en grundig forståelse av SEOs kjerneelementer, slik at du kan jobbe målrettet med nettsidens synlighet i søkemotorer. 

Søkemotoroptimalisering handler kort sagt om å tilpasse nettsidens innhold slik at det får høyere rangering i organiske søk. Ved å anvende anerkjente metoder og strategier, kan du tiltrekke deg flere besøkende, styrke merkevarens posisjon og dermed også øke bedriftens resultater på nett.

Men hva bør man egentlig fokusere på? I denne teksten skal vi gå nærmere inn på SEO og hvordan det kan utnyttes for å gi din bedrift et forsprang på Google. Vi skal blant annet se på søkeordsanalyse, hvordan man identifiserer gode søkeord, oppfølging av plasseringer i søkeresultater (SERP), metoder for lenkebygging, endringer i Googles søkealgoritmer, kostnadsbetraktninger og mye mer. Dette vil gi deg de verktøyene du trenger for å navigere med stø hånd i det digitale landskapet og ha kontroll over hvordan nettsiden din presterer i den harde konkurransen online.

Hva betyr SEO?

SEO er forkortelsen for "søkemotoroptimalisering". Det handler om å justere innholdet på nettsiden din slik at det blir mer synlig i organiske søk. Målet med SEO er å trekke flere besøkende til nettsiden og øke engasjementet ved å finjustere ulike faktorer, både på selve nettsiden og utenfor den. Dette inkluderer smart bruk av søkeord, nettside-arkitektur, lenkestrategi og kvaliteten på innholdet. Ved å tilpasse innholdet for spesifikke søkeord og uttrykk, kan du forbedre sjansen for å havne høyere opp på Google sine søkeresultater.

Søkemotorer forbedrer hele tiden algoritmene sine for å gi brukerne de mest relevante treffene. Dermed er det å holde seg oppdatert på SEO viktig for de som ønsker å beholde, eller bygge opp, en solid posisjon i den digitale verdenen vi lever i. Enkelt sagt er SEO et “must” for bedrifter som ønsker å styrke sin digitale tilstedeværelse og nå ut til flere kunder.

SEO-prinsipper

Prinsipp Beskrivelse
Søkeords-analyse Prosessen med å identifisere relevante søkeord for å målrette innholdsoptimalisering.
Innholds-optimalisering Forbedring av nettinnhold for å forbedre rangeringer i søkemotorer, med fokus på kvalitet og relevans.
Teknisk SEO Optimalisering av nettstedets tekniske aspekter for å forbedre indeksering og “crawling” av søkemotorer.
On-Page vs. Off-Page SEO Forskjellen mellom optimaliseringer direkte på nettstedet (On-Page) og eksterne faktorer som påvirker SEO (Off-Page).

Hvorfor er SEO viktig?

Det er et hav av nettsteder der ute. For at folk skal finne det de søker etter, er det avgjørende at bedrifter sørger for at sidene deres er lett tilgjengelige. SEO er nøkkelen til å øke nettsidens synlighet på søkemotorer som Google, Bing og Yahoo. Ved å finpusse nettsiden kan søkemotorene enklere indeksere og finne ditt innhold.

Ifølge AdvancedWebRanking sin CTR-studie mottar førsteplassen i organiske søkeresultater om lag 30% av alle klikk, mens posisjon to og tre mottar henholdsvis ca. 15% og 10% av trafikken (Gjennomsnittlig CTR varierer noe fra industri til industri). Dermed har sterke posisjoner på relevante søkeord en stor kommersiell verdi.

Eksempel:

Du har en virksomhet som selger klær. I øyeblikket rangerer du som nummer 10 på søkeordet «T-skjorter» - et søkeord med 27.100 månedlige søk (Ifølge Keywordtool.io).

Ifølge AdvancedWebRanking mottar 10. plass i organisk søk innenfor "Style & Fashion» i snitt 0,82% av trafikken. Dermed vil en tiendeplass på «T-skjorter» i snitt gi deg omkring 222 klikk i måneden. På en annen side mottar førsteplassen innen «Style & Fashion»-segmentet i snitt 18,98% av klikkene. Dersom du forbedrer rangeringen din fra 10.-plass til 1. plass på søkeordet «T-skjorter» vil du få om lag 4.921 ekstra klikk i måneden. Om vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig konverteringsrate på 2% og en ordreverdi på 300 kr vil forbedringen i posisjon oversettes til følgende økning i inntjening:

0,02 * 300 kr * 4.921 / mnd = 29.526 kr / mnd

Dette er ikke 4.921 tilfeldige kunder, men kunder som har en helt klar intensjon - De er på utkikk etter t-skjorter!

God SEO handler ikke kun om å drive trafikk til nettsiden; det bygger også merkevarens troverdighet og tillit blant potensielle kunder. Nettsteder som konsekvent dukker opp høyt i søkeresultatene oppfattes ofte som ledende innen sitt felt, noe som styrker forbrukernes tillit.

Å forstå og mestre SEO er derfor blitt essensielt for moderne virksomheter. Med en god forståelse og strategisk tilnærming, kan virksomheter navigere det digitale landskapet, finne nye muligheter og sikre bærekraftig vekst. Investering i SEO kan dermed være nøkkelen til å nå flere kunder og øke avkastningen.

T-skjorte med SEO-design.

Hva er forskjellen mellom SEO og SEM?

Forskjellen på SEO og SEM ligger i hva de sikter mot. SEO, søkemotoroptimalisering, handler om å tilpasse et nettsted slik at det blir mer synlig i organiske søk. Dette krever at man lager innhold som er tilpasset bestemte søkeord og uttrykk, og at nettsiden har gode lenker som peker mot seg. Derimot dreier SEM, søkemotormarkedsføring, seg om betalte annonser som skal tiltrekke seg mer trafikk til nettsiden. Her benytter virksomheter seg av verktøy som Google Ads for å sette opp annonser rettet mot spesifikke søkeord. Disse annonsene vises da i de betalte plasseringene i søketjenesten. 

Begge metodene har sine styrker, der SEO generelt er sett på som en mer langsiktig løsning, mens SEM kan gi raskere resultater. Selv om både SEO og SEM opererer i søkeresultater er de ikke gjensidig utelukkende, men har sterke synergier. For det første agerer forbrukere svært variert. Noen trykker utelukkende på organiske søkeresultater, noen er indifferente, mens andre ofte klikker på annonser. Ser man på undersøkelser gjort på forholdet mellom betalte annonser og organisk søk, klikker om lag 90% av forbrukere på organiske resultater, mens betalte annonser får om lag 10% av klikkene. Derfor er man helt avhengig av å være synlig både betalt og organisk for å nå sitt potensiale. For det andre kan SEO-optimaliserte landingssider være gode å annonsere mot, da de ofte vil være optimaliserte mot relevante søkeord og dermed kan medføre en høyere “quality score”.

Hvordan bli mer synlig på Google?

Å sikre en god posisjon i Googles søkeresultater er avgjørende i dagens markedsføringsverden, fordi det har stor innvirkning på både synlighet og tillit for alle som driver med nettvirksomhet eller legger ut innhold på nett. For å bli mer synlig på Google, må man vurdere flere aspekter, som for eksempel:

 

  1. Gjennomføre en søkeordsanalyse der du identifiserer relevante søkeord med tanke på søkevolum og intensjon.
  2. Optimalisere overskrifter med utgangspunkt i hvilke søkeord du ønsker å være synlige på. Det er ofte en god strategi å fokusere på et “primærsøkeord”, samt relevante sekundærsøkeord.
  3. Skrive kvalitetsinnhold som hjelper forbrukeren med å få svar på det de lurer på.
  4. Bygge relevante lenker fra andre nettsteder for å bygge autoritet i søkeresultater.
  5. Lenke mellom relevant innhold på nettsiden din med optimaliserte ankertekster.
  6. Sørge for at viktige sider er tilgjengelige høyt oppe i informasjonsarkitekturen.
  7. Holde seg oppdatert på endringer i Google sin algoritme og trender i brukeradferd.

Hvordan gjøre en søkeordsanalyse?

Å utføre søkeordsanalyser er en vesentlig del av søkemotoroptimalisering. Denne prosessen hjelper deg med å finne ut hvilke søkeord din målgruppe bruker, og hvordan du kan treffe riktig med innholdet ditt. Selve ideen er å koble relevante søkeord til bestemte sider på nettsiden din basert på innholdet, slik at du kan styrke nettsidens synlighet i søkemotorer.

For å gjennomføre en god søkeordsanalyse, bør du først undersøke hvilke søkeord folk bruker. Dette kan du gjøre ved å se på trender i bransjen, hva konkurrentene dine fokuserer på, og ved å observere forbrukerens søkevaner. Etter å ha satt sammen en grundig liste med mulige søkeord, er neste skritt å vurdere hvor relevante disse er for innholdet på din nettside. En god metode er å dele inn søkeordene i to grupper:

 

-        Primære søkeord, som går rett på kjernebudskapet på siden. Disse bør fremheves i overskrifter, titler, metabeskrivelser og nettadresser. 

-        Sekundære søkeord, som kan flettes inn i teksten der det føles naturlig, uten at det forstyrrer flyten i teksten eller svekker hovedbudskapet.

 

Når du har en strukturert liste med søkeord for hele nettsiden, er det viktig med jevnlig overvåkning og justering for å sikre at du oppnår de beste resultatene. Ved å følge med på statistikk som klikkrate (CTR) og data om organisk trafikk fra verktøy som Google Analytics eller Google Search Console, kan du foreta nødvendige endringer basert på skiftende brukeratferd eller oppdateringer i søkemotorenes algoritmer.

Post-it-lapp med teksten "Analyser ord".

Hvordan definere gode søkeord?

Å finne de riktige søkeordene krever nøye analyse. Dette handler om å plukke ut ord eller uttrykk som treffende beskriver innholdet, samtidig som de har høyt søkevolum og lite konkurranse. Ved å bruke spesialverktøy som Ahrefs, SEMrush eller Google Search Console kan man få verdifull kunnskap om hva folk søker på, samt hvilke søkeord konkurrentene satser på. 

Det er også viktig å tenke på hva brukeren egentlig vil når de søker med et bestemt ord eller uttrykk. Her er det lurt å skille mellom søk hvor brukeren vil ha informasjon, hvor de vil finne en spesifikk side, eller hvor de har tenkt å gjøre en handel. Ved å forstå dette kan man tilpasse innholdet sitt til ulike målgrupper mer presist. Når man velger søkeord, handler det om å finne en god balanse mellom relevans, hvor mange som søker på ordet, og hvor stor sjanse det er for å dukke opp i søkemotorer. Målet er selvfølgelig å lede så mange som mulig til de riktige sidene på nettstedet ditt på en naturlig måte.

Hvordan forblir man på toppen av organiske Google SERP-resultater?

Å trone øverst i Googles organiske søkeresultater er nøkkelen for bedrifter som vil maksimere verdiskapningen i digitale kanaler. For å oppnå dette må man sikre at nettsiden er skreddersydd for søkemotorer. Det betyr å produsere innhold som tar i bruk de riktige søkeordene, finjustere meta-titler og metabeskrivelser, og knytte til seg lenker fra andre sider. Teknikker som stemmesøk og bruk av strukturert data bør også utnyttes for å sikre at siden enkelt kan indekseres av Googles algoritmer.

Det er også essensielt å kontinuerlig fornye sidens innhold med aktuell informasjon som treffer brukernes interesser og følger SEO-prinsipper. Dette kan bety å integrere nye trender fra bransjen eller adressere endrede behov hos kundene, slik at nettsiden stadig er en pålitelig kilde for sin målgruppe.

Overvåkning av måltall som klikkrate og sidevisninger, samt tid brukt på siden, er avgjørende for å peke ut hvor det er rom for forbedring. Tekniske justeringer, som å øke nettsidens hastighet, legge til schema-kode, og bildeoptimalisering, bør være høyt på prioriteringslisten. Eksterne lenker fra troverdige kilder er også viktige for å forsterke nettsidens autoritet og skape tillit, to sentrale elementer i søkemotorrangeringen. Reklame på sosiale medier kan dessuten forsterke den digitale tilstedeværelsen ved å øke henvisningstrafikken og styrke merkevarekjennskapen.

Sammen med disse grepene er det avgjørende å følge med på oppdateringer i søkemotoralgoritmer og justere den digitale strategien deretter. Med en konsekvent tilnærming kan bedrifter effektivt bevare sin plass øverst i Googles søkeresultater, selv når markedsforholdene og konkurransen skifter.

Hvor mye koster SEO?

Et spørsmål mange stiller seg, både enkeltpersoner og bedrifter som vil styrke sin nettprofil, er hva slags økonomisk innsats som trengs for vellykket søkemotoroptimalisering. Prisen for SEO kan svinge mye, avhengig av ting som hvor tett konkurransen er i markedet, nettsidens størrelse og omfang, og om man går for proffe tjenester eller en "gjør-det-selv"-løsning.

For de som kaster seg ut i SEO-verdenen på egen hånd, kan kostnadene være ganske lave. Men dette valget kan ofte føre til mindre effektivitet, da det kan være utfordrende å håndtere SEOs mange nyanser uten spesialkunnskap. På motsatt side kan det å hyre inn et dyktig byrå være dyrere, men kan gi raskere og mer håndfaste resultater.

Når man skal velge et SEO-byrå, er det avgjørende å foreta en grundig vurdering. Det ideelle byrået bør kunne levere innenfor et gitt budsjett, og samtidig skreddersy løsninger som treffer kundens spesifikke behov. Det er også viktig å tenke på den langsiktige verdien av investeringen, for selv om en solid SEO-strategi kan kreve en del ressurser i starten, kan den over tid bidra til en betydelig økning i organisk trafikk.

SEO-presentasjon på et kontor.

Hvordan virker SEO? 

I vår digitale tidsalder, der millioner av nettsteder kjemper om oppmerksomhet, spiller søkemotorer en nøkkelrolle i å formidle informasjon. Når noen søker på Google, forventer de treff som er relevante for deres spørsmål. Dette blir mulig med søkemotorenes avanserte algoritmer og innsatsen fra nettsteder som leverer relevant og SEO-tilpasset innhold. Slik jobber bedrifter som vil nå ut til potensielle kunder, hånd i hånd med søkemotorer; mens søkemotorer vil gi brukerne gode svar, ønsker bedriftene å tiltrekke seg disse brukerne.

Å forstå SEO kan brytes ned til to hovedområder: innholdsoptimalisering på selve nettsiden (on-page) og optimalisering utenfor nettsiden (off-page).

Innholdsoptimalisering på nettsiden (on-page)

Dette omhandler justeringer man utfører direkte på et nettsted, som bruk av nøkkelord, metatitler, overskrifter (H1-H6), bildebeskrivelser, URL-struktur, interne lenker og generell innholdskvalitet. Ved å forbedre disse elementene i tråd med hvordan folk søker, kan nettsider fremstå som mer relevante for søkemotorer.

Optimalisering utenfor nettsiden (off-page)

Dette dreier seg om tiltak som ikke gjøres på selve nettsiden, men som likevel har betydning for hvordan den rangeres. Lenkebygging er sentralt her. Å ha lenker fra troverdige og relevante nettsteder øker egen nettsides troverdighet og status innen sitt felt. Disse lenkene kan også være kilder til ekstra trafikk. 

Teknologiske fremskritt, spesielt innen kunstig intelligens, har gjort søkemotorer enda bedre på å forstå hva brukeren faktisk er ute etter når de søker. Derfor er det viktig å ikke bare se på de tekniske sidene ved SEO, men også å sikre at innholdet faktisk møter brukerens behov.

Hva menes med SEO-tittel?

SEO-tittelen, ofte omtalt som titteltagen eller metatittelen, er en essensiell del av søkemotoroptimalisering og et av de viktigere signalene Google vurderer når de skal rangere innholdet ditt. Denne korte og presise setningen vises hovedsakelig på tre steder: i nettleserens fane, som klikkbare overskrifter på søkemotorers resultatsider, og på sosiale medier når innhold deles.

En treffende SEO-tittel tiltrekker seg ikke bare potensielle besøkende, men forteller også søkemotorer hva nettsidens innhold handler om. De som behersker SEO vet at en godt optimalisert tittel kan forbedre synlighet, tilgjengelighet og engasjement på nett.

Hva innebærer lokal SEO?

Lokal SEO er en underkategori av SEO som har som mål å optimalisere nettsteder for søk som er stedsrelaterte. Dette sikrer økt synlighet for bedrifter som har et spesifikt geografisk nedslagsfelt. Eksempelvis, ved søk som "Leie bil i Oslo" ønsker brukeren resultater fra bilutleieselskaper i Oslo-området.

Proksimitet og relevans er avgjørende for lokale søkeresultater. Ved å forbedre Google My Business-listinger, innhente positive kundeanmeldelser og produsere stedsrelatert innhold, kan bedrifter utnytte kraften i lokal SEO for å tiltrekke seg kunder i nærheten og skille seg ut fra nærliggende konkurrenter. Derfor er lokal SEO essensielt for virksomheter som ønsker å dominere sitt lokale marked.

Hva ligger i en SEO-strategi?

En SEO-strategi fungerer som en veiviser for bedrifter som ønsker å øke sin digitale synlighet, tiltrekke seg kunder og styrke inntjeningen. En god SEO-strategi tar utgangspunkt i grundige søkeordsanalyser, konkurrentanalyser, optimalisering av nettsidens struktur og innhold, bygging av relevante lenker og regelmessig overvåking av fremgangen. 

Med en slik strategisk tilnærming kan bedrifter ta kontroll over sin digitale tilstedeværelse. Ved å benytte data kan organisasjoner holde tritt med konkurrentene og tilpasse seg kundenes behov. Ved jevnlig å se på sentrale måltall som organisk trafikkvekst eller konverteringsrater, får selskaper verdifull innsikt som hjelper dem i videreutvikling av deres strategier, noe som sikrer langvarig fremgang i den digitale verden.

Hva omfattes av teknisk SEO?

Teknisk SEO dreier seg om å optimalisere en nettsides tekniske aspekter for å forbedre crawling og indeksering for å styrke organiske rangeringer. Målet er å sikre at nettsider er oppbygd slik at de enkelt kan kommunisere med søkemotorer. 

Faktorer som nettsidens hastighet, mobiltilpasning, URL-struktur, canonical-tags, sitemaps, robots.txt-filer, schema-merking og serverresponskoder er avgjørende i teknisk SEO. En dyp forståelse av disse elementene lar netteiere treffe informerte beslutninger for deres digitale tilstedeværelse, samtidig som de møter søkemotorenes krav til gode og brukervennlige nettsteder. Teknisk SEO gjør seg ofte gjeldende i sammenheng med migreringsprosjekter, der det er avgjørende å konfigurere nettsiden sin korrekt for å beholde organisk trafikk.

Hvordan skrive innhold optimalisert for søkemotorer? 

Å skrive søkemotoroptimalisert innhold er sentralt i enhver digital markedsføringsplan. Slikt innhold hjelper deg med å få en høyere plassering i SERP’en og tiltrekker seg mer organisk trafikk til ditt nettsted. For at innholdet skal nå ut til din ønskede målgruppe, bør det være tilpasset både for leserne og søkemotorene. Følgende steg er avgjørende i denne prosessen:

 

  • Start med en grundig analyse av søkeord for å identifisere de mest relevante ordene og frasene for din målgruppe. Dette inkluderer også lengre søkefraser som ofte er mer spesifikke og har mindre konkurranse.
  • Når du har funnet de riktige søkeordene, bruk dem i overskrifter, underoverskrifter, metatagger, bildebeskrivelser og nettadresser. Pass på å bevare tekstenes kvalitet og flyt.
  • Skap innhold som gir verdi for leseren, løser deres utfordringer, og bruk riktig mengde søkeord slik at det føles naturlig.
  • Multimedia som bilder eller videoer kan forbedre leseropplevelsen og sender positive signaler til søkemotorenes algoritmer.
  • Legg vekt på en logisk struktur i artiklene med bruk av overskriftstagger (H1-H6) og lenk til andre relevante deler av ditt nettsted.
  • Når du lenker til eksterne sider, vær kritisk og fokuser på kvalitet fremfor kvantitet.
  • Hold øye med viktige måltall som trafikk og brukeratferd ved hjelp av verktøy som Google Analytics. Dette vil hjelpe deg med å justere og optimalisere innholdet ditt.

Hva gjør en SEO-spesialist?

En spesialist innen søkemotoroptimalisering har som hovedoppgave å forbedre nettsteder slik at de rangerer høyere på søkemotorene. Med dyp kunnskap om søkealgoritmer, søkeordsstrategier, lenkebygging og analyseverktøy, jobber disse ekspertene med å finjustere nettsteder både internt og eksternt.

Ofte vil en SEO-spesialist arbeide tverrfaglig med andre funksjoner i en virksomhet. Dette kan for eksempel være med innholdsprodusenter om det skal produseres nytt innhold, med spesialister innen betalt søk for å dra på synergiene mellom fagområdene, eller UX-designere når man arbeider med å optimalisere informasjonsarkitekturen for SEO.

Ved å forstå målgruppen, samt holde seg oppdatert på endringer i algoritmer, kan de strategisk forbedre innhold og design på nettsteder. Derfor kan det å ansette en slik ekspert hjelpe virksomheter med å dominere deres digitale plass, tiltrekke seg mer trafikk, styrke merkevaren og øke salget.

Hva er et SEO-byrå?

Et SEO-byrå er spesialisert i å bistå bedrifter med å forbedre deres digitale synlighet ved hjelp av ulike teknikker og metoder. De har eksperter som kjenner til hvordan søkemotorene fungerer, nettsidens oppbygning, innholdsproduksjon og lenkebygging. I tillegg er en sentral egenskap hos SEO-byråer forretningsforståelse og evne til å sette seg inn i kundens situasjon. Å arbeide med SEO handler ikke utelukkende om å tilegne seg trafikk, men også å tilegne seg den riktige trafikken. Derfor er det sentralt for et SEO-selskap å kartlegge søkeord som støtter opp under kunden sin forretningsmodell. Ved å utnytte denne ekspertisen arbeider selskapene tett med kundene for å identifisere forbedringsområder og utforme skreddersydde løsninger.

Hva er SEO-verktøy?

SEO-verktøy er programvare designet for å hjelpe deg med å forbedre ditt nettsted sin plassering i organiske søk. De gir deg muligheten til å analysere søkeord, overvåke backlinks, holde øye med konkurrentene og spore rangeringer. Noen verktøy gir også innsikt i hvordan brukere samhandler med nettstedet ditt og foreslår forbedringer.

Det finnes et bredt spekter av slike verktøy, fra gratis til betalte alternativer. Noen populære verktøy er Google Keyword Planner, Semrush og Ahrefs. Å velge riktig verktøy kan være krevende, men de er viktige for å maksimere din digitale tilstedeværelse og oppnå suksess i den digitale verden.

Seo-konsulenter

Vil du lære mer om SEO og hva vi kan gjøre for deg og din bedrift? Send oss en mail så tar vi gjerne en kaffeprat.
Lene Møll
Head of SEO
pål kaalaas noa connect
Pål Kaalaas
Senior Manager
august linnerud fredø noa connect
August Linnerud Fredø
Consultant
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram